Almás csirke
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke, 1 kg savanykás alma (vagy birsalma, esetleg birsbefőtt), 5 dkg kristálycukor, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött feketebors, néhány szem piros bors (ez el is hagyható), őrölt gyömbérpor, majoránna; a díszítéshez bazsalikom- vagy mentalevél.
|
Előkészítése: a csirkét feldarabolom, a mellet és a combot kicsontozom, majd összevágom. A húsdarabokat besózom, megfűszerezem, égy Römertopfba (cserépedénybe) belerakom. Az almát héjastul cikkekre vágom, és egymaréknyit közéjük teszek. Elkészítése: az edényt lefedve a hideg sütőbe tolom. Takaréklángon 15 percig, majd közepes lángon 60 percig párolom. Ha megpuhult, a tál tetejét leveszem, és húst pirosra sütöm. Közben a többi almát is feldarabolom, a serpenyőbe beleöntöm az olajat, és az almadarabokat belerakom. Fedő alatt üvegesre párolom, közben kristálycukorral meghintem. Ha a cukor megpirult, vagyis karamellizálódott, az almát jól megforgatom a serpenyőben, hogy minden oldala megpiruljon. Párolt rizs illik hozzá.
|
Boros szárnyasbecsinált
Hozzávalók (6 személyre):
1 db 1,5 kg-os jérce,
8 dl víz,
2 dl félédes fehérbor,
1 sárgarépa,
1 hagyma,
4 szegfűszeg,
1 babérlevél,
kevés só,
bors
A mártáshoz:
3 evőkanál vaj,
2 evőkanál liszt,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
1 kávéskanál cukor,
2 dl félédes fehérbor,
25 dkg főtt zöldborsó,
3 közepes nagyságú sárgarépa,
4 szelet zeller megfőzve,
kevés húsleves
|
Elkészítés: A jércét háromliteres fazékba tesszük a vízzel, a megtisztított, felszeletelt sárgarépával, az apróra vágott hagymával, a szegfűszeggel, babérlevéllel, hozzáöntjük a bort, megsózzuk-borsozzuk. Felmelegítjük, s lassú tűzön addig főzzük, míg a jérce meg nem puhul. Akkor kivesszük az edényből, tálalásra alkalmas darabokra vágjuk, a bőrét lefejtjük, kicsontozzuk. A jércedarabokat előmelegített, mély edénybe tesszük, melegen tartjuk. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, simára keverjük benne a lisztet. Hozzáadunk annyi húslevest, amennyivel állandó kevergetés közben sűrű mártást kapunk. Hozzáadjuk a cukrot, a bort, a megtisztítva, felszeletelve előre megfőzött sárgarépát, a borsót és a zellert, s az egészet átforrósítjuk. Ráöntjük a mártást a jércedarabokra, és főtt rizzsel körítve, forrón tálaljuk. |
Csirke franciásan
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkecomb
40 dkg apró gombafej
20 dkg paradicsom
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál olaj
1+1 dl száraz fehérbor
1 gerezd fokhagyma
1/2 kávéskanál porcukor
8 dkg vaj
4 zsemle
4 tojás
|
Előkészítés: A húst és a gombát megmossuk, lecsepegtetjük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra daraboljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. Elkészítés: A húst szárazra töröljük, meghintjük sóval és borssal. Felforrósítjuk az olajat, és hirtelen megkapatjuk benne a húst. Mellédobjuk a gombafejeket, kissé megpirítjuk, felöntjük 1 dl borral, és fedő alatt puhára pároljuk, levét majdnem teljesen elfőzzük. Kivesszük a csirkecombokat és a gombát az edényből, melegen tartjuk. A pecsenyeléhez adjuk az áttört fokhagymát és a paradicsomot, a porcukorral ízesítjük, feleresztjük a maradék 1 dl borral, és erős tűzön sűrű mártássá főzzük. Lehúzzuk a tűzről, 1 kk. vajat keverünk hozzá, melegen tartjuk. A zsemléket “meghámozzuk”, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, 4 dkg vajban megpirítjuk. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, és a maradék felforrósított vajban, erős tűzön, állandó kevergetéssel rántottának megsütjük. A pirított zsemleszeleteket tálra rendezzük, a tetejükre ültetjük a csirkecombokat a gombával együtt, bevonjuk a mártással, és a tetejükre púpozzuk a rántottát. Megszórjuk a petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.
|
Fehérboros csirkenyárs
Hozzávalók 8 személyre:
25 dkg csirkemell-filé
1 evőkanál olaj
fél dl fehérbor
1 teáskanál sárkányfű
1 evőkanál szójaszósz
8 db hideg vízbe mártott fanyárs
|
Előkészítés: A csirkemellet megmossuk, darabokra vágjuk. A szószhoz összekeverjük az olajat, a fehérbort, a sárkányfüvet és a szójaszószt.
Elkészítés: A húsdarabokat leöntjük a szósszal, és lezárva 2–3 órára hűvös helyre rakjuk. A húst kivesszük a szószból, nyársakra tűzzük, és grillen vagy a sütőben grillprogramon megsütjük. (Ne hagyjuk, hogy nagyon kiszáradjon!)
|
Narancsos kacsa
Hozzávalók (5-6 személyre):
1 db 2-2,5 kg-os pecsenyekacsa,
1 nagy fej hagyma,
2 narancs,
1 evőkanál paradicsompüré,
só,
bors,
1 kávéskanál finomra vágott petrezselyem
|
Elkészítés: A kacsa aprólékát levágjuk, a belsőséget megtisztítjuk. A kacsát sóval, borssal bedörzsöljük, a megtisztított hagymát félbevágva a belsejébe tesszük. Az aprólékból és a belsőségből a mártáshoz alaplét főzünk. Az előmelegített, mérsékelten meleg sütőben feltesszük sülni a kacsát úgy, hogy kevés vizet teszünk alá. A sütés mintegy hatvan percig tart. Félidőben megszurkáljuk, pecsenyelével többször megöntözzük, a túlzott zsírt kikanalazzuk. Közben megreszeljük az egyik narancs héját, meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, szeletekre vágjuk, a másiknak kinyomjuk a levét. A megsült kacsát meleg tálalóedénybe tesszük. Az alapléhez hozzáadjuk a paradicsompürét, a narancs levét, a reszelt narancshéjat, leöntjük vele a sült kacsát. Finomra vágott petrezselyembe mártott narancsszeletekkel díszítjük. Köretnek sült hasábburgonyát kínálunk hozzá. |
|