Elzászi csülkös
Hozzávalók 4 személyre:
2 nyers sertéscsülök
1 kg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db szegfűszeg
8-10 szem borókabogyó
8-10 szem vegyes bors
2 evőkanál olaj
20 dkg húsos füstölt szalonna
2 dl száraz fehérbor
|
Előkészítés: A sertéscsülköt gondosan megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát, ha túl savanyú, hideg vízben átmossuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymába beleszúrjuk a két szegfűszeget. A borókabogyót, a színes borsot teatojásba zárjuk vagy kis darab vászonba kötjük. Elkészítés: Nagy fazékba öntjük az olajat, lazán rárakjuk a káposzta felét, erre a két csülköt, a húsos füstölt szalonnát, a hagymát, a fokhagymát, a vászonba kötött fűszereket. Betakarjuk a maradék káposztával, megsózzuk, megöntözzük a borral, és felöntjük annyi vízzel, hogy a káposzta feléig érjen. Ezután felforraljuk, majd lassú tűzön lefedve kb. 2 óra hosszat pároljuk. Az elkészült káposztából kivesszük a hagymát, fűszeres zacskót. A szalonnát csíkokra vágjuk, a csülköt felszeleteljük. A káposztát előmelegített tálba szedjük, a tetejére rakjuk a felszeletelt csülköt és szalonnát. Tűzforrón tálaljuk, főtt burgonyát adunk mellé.
Megjegyzés: Munka: kb. 20 perc Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva 1 adag: 570 kcal
|
Provance-i sertéssült
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg sertéscomb (lehetőleg a dió része), 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál provance-i fűszerkeverék.
|
Előkészítése: a húst sóval megszórom, majd forró zsírban minden oldalán hirtelen barnára pirítom. A karikára vágott hagymát mellétéve 1-2 percig együtt sütöm, megszórom a fűszerrel, és 3 dl vizet aláöntök. Fedő alatt, takaréklángon puhára párolom, majd zsírjára sütöm. 20 perc múlva éles késsel felszeletelem. Sült vagy pirított burgonyával és salátával tálalom.
|
Sertésszelet dijoni módra
Hozzávalók 4 személyre:
4 sertésszelet (egyenként 1,5 cm vastag, összesen kb. 700 g)
2 evőkanál margarin
1 1/2 teáskanál aprított friss kapor, vagy 1 teáskanál szárított kaporlevél
1 evőkanál dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma
kaporlevél ízlés szerint
só
feketebors
|
Elkészítése: A sertéshússzeleteket 2 fólia közé helyezzük, és nagyjából 0,5 cm vastagságúra kikloffoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összevágjuk, elkeverjük a mustárral és a kaporral, majd a hús mindkét oldalát bevonjuk ezzel a keverékkel. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk egy evőkanál margarint, beleteszünk 2 szelet húst és mindkét oldalon közepes hőmérsékleten 2 percig sütjük, utána kivesszük és melegen tartjuk. A másik két szeletet a maradék margarinon sütjük meg. Ezután a kaporleveleket megmossuk és szárazra töröljük. A sertésszeleteket sóval, borssal ízesítjük, a kaporral körítjük és azonnal tálaljuk. Ehhez az energiaszegény ételhez zöld saláta illik.
Tápanyagtartalma: személyenként körülbelül 987 kJ/235 kcal, 39 g fehérje, 9 g zsír, és 0 g szénhidrát.
Strassburgi bélszín
Hozzávalók 4 személyre:
4 vastag szelet bélszín (60 dkg)
4 szelet nyers libamáj (12 dkg)
5 dkg liszt
4 kis gombafej
6-8 friss (1 kávéskanál szárított) zsályalevél
1 dl olaj
4 vastag zsemlekarika
8 dkg vaj/ margarin
5 dkg libamájkrém
A bormártáshoz:
1 dl testes vörösbor vagy brandy
3 dkg + diónyi vaj
3 dkg liszt
1 dl húsleves (kockából)
|
Előkészítés: A bélszínszeleteket vékony zsineggel körbekötözzük, hogy sülés közben megőrizzék kerekségüket. A libamájszeleteket kissé besózzuk, lisztbe forgatjuk. A gombafejeket megtisztítjuk. A zsályaleveleket leöblítjük. Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a libamájszeleteket, 2 percig sütjük, majd két húslapáttal megfordítjuk őket és további 1 percig sütjük. Papírkendőre szedjük, melegen tarjuk. A máj sütőolajában megpirítjuk a zsemleszeleteket és a gombafejeket, ugyancsak papírkendőre szedjük őket, és melegen tartjuk. Másik serpenyőben hólyagosodásig forrósítjuk a vajat/margarint, beletesszük a zsályaleveleket és a bélszínszeleteket, mindkét oldalukon 2-3 percig, félangolosra sütjük. Csak akkor sózzuk, borsozzuk, amikor megfordítjuk őket. Minden zsemleszeletet (krutonnak szokták nevezni) vékonyan megkenünk libamájkrémmel, 1-1 szelet bélszínt és libamájat, végül 1 sült gombafejet teszünk rá. Előmelegített tálra helyezzük, néhány szál petrezselyemmel díszíthetjük, és mellé- köré öntjük a bormártást. A bormártáshoz a hús pecsenyelevéhez adjuk a bort, felforraljuk. Összedolgozunk 3 dkg vajat a liszttel, és mogyorónyi adagokban a lassú forrásban lévő mártásalaphoz keverjük. Felengedjük a húslevessel, élénk forralással besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk, majd a tűzről levéve habverővel, erőteljes mozdulatokkal beledolgozunk még 1 diónyi vajat. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen jó! Köretként burgonyakrokettet, párolt zöldséget adhatunk mellé.
| | |