Burgundi marharagu
Hozzávalók (6-8 személyre):
2 kg marhalábszár vagy lapocka,
5 hagyma,
5 sárgarépa,
5 póréhagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál kakukkfű,
2 babérlevél,
egy csokor petrezselyem,
2 dl száraz vörösbor,
30 dkg húsos szalonna,
1 dl borpárlat,
2 dl vörös csemegebor,
25 dkg gomba,
6 újhagyma,
só,
bors
|
Elkészítés: A falatnyi kockákra vágott húst, a megtisztított, nagyobb kockákra vágott hagymát, sárgarépát, póréhagymát, a szétnyomott fokhagymát és a fűszernövényeket egy éjszakán át a száraz vörösborban pácoljuk. Főzés előtt lapátkanállal kivesszük a húst, félretesszük a páclét. Nagy serpenyőben megpirítjuk a kockára vágott húsos szalonnát. Ráöntjük, és meggyújtjuk a borpárlatot. Hozzáadjuk a csemegebort, a megszűrt páclével elborítjuk, s lefödve, lassú tűzön körülbelül két órán át pároljuk. Amikor megpárolódott, felöntjük a megmaradt páclével. A kevés vajban megpárolt, megtisztított gombát a szeletekre vágott újhagymával együtt hozzáadjuk a húshoz. Amikor ez a hagyma is megpuhult, sóval, borssal ízesítjük. Az ételt forrón tálaljuk. Köretnek sós burgonyát, párolt rizst vagy vajas spagettit kínálhatunk hozzá. |
Francia hagymaleves
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg vöröshagyma
1 szál póréhagyma
8 szelet bagett
2 dkg margarin
2 húsleveskocka
10 dkg parmezán sajt
|
Előkészítés: A hagymát, a póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A kenyérszeleteket megpirítjuk. A sütőt 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A margarinon – fedő alatt, kis lángon – üvegesre pároljuk a hagymát és a póréhagymát. Felengedjük 1,5 liter vízzel, beletesszük a húsleveskockát, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzállóedénybe átöntjük, és a tetejére tesszük a pirított kenyérszeleteket. 4. Megszórjuk a parmezán sajttal, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt a kenyérre ráolvad.
Munka: 15 perc Fogyasztható: kb. 30 perc múlva 1 adag: 224 kcal
Megjegyzés: Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. |
Francia hagymaleves pirított kenyérrel
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál cukor
2 evőkanál vörösborecet
5 dkg liszt
3 dl száraz fehérbor
4,5 dl erőleves (kockából)
1 kávéskanál ételízesítő
2 evőkanál vágott petrezselyem
A pirított kenyérhez:
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 kisebb franciakenyér (bagett),
3 dkg reszelt parmezán
|
Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük.
Elkészítés: A vajat és az olívaolajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a cukrot, és addig kevergetjük, amíg a cukor karamellizálódik. Aláöntjük az ecetet is, és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, az erőlevessel és 3,5 dl vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt. Folyamatosan keverjük, amíg a leves felforr, és kissé besűrűsödik. Kis lángon további 25 percig főzzük. Végül a petrezselyemmel ízesítjük. A sütőt 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A fokhagymát áttörjük. Felforrósítjuk az olívaolajat, és megpirítjuk benne a fokhagymát. A kenyereket kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és mindkét oldalukat megkenjük a fokhagymával. A szeletek tetejét megszórjuk a reszelt parmezán sajttal, és sütőben 5 perc alatt ropogósra pirítjuk. Tálaláskor minden levesestányér aljára egy pirítóst helyezünk, arra öntjük a forró levest.
Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 1 óra múlva 1 adag: 259 kcal + 181 kcal
Megjegyzés: Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. |
Francia hagymaleves sajtgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál cukor
2 evőkanál vörösborecet
5 dkg liszt
3 dl száraz fehérbor
4,5 dl erőleves (kockából)
1 kávéskanál ételízesítő
2 evőkanál vágott petrezselyem
A sajtgombóchoz:
1 tojás
1 evőkanál liszt
5 dkg reszelt sajt
1 evőkanál tejföl
őrölt bors és szerecsendió-virág
|
Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. Elkészítés: A vajat és az olívaolajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a cukrot, és addig kevergetjük, amíg a cukor karamellizálódik. Aláöntjük az ecetet is, és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, az erőlevessel és 3,5 dl vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt. Folyamatosan keverjük, amíg a leves felforr, és kissé besűrűsödik. Kis lángon további 25 percig főzzük. Végül a petrezselyemmel ízesítjük. A gombóchoz a tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sajtot, a tejfölt, a fűszereket. Jól összedolgozzuk, vizes kézzel apró gombócokat formázunk. A forrásban lévő levesbe tesszük, 10 percig kis lángon forraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. Ezután tálaljuk.
Megjegyzés: Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 1 óra múlva 1 adag: 259 kcal + 85 kcal
Ez a recept a receptmagazinban jelent meg.
|
Francia parasztleves
Hozzávalók:
30 dkg száraz fehérbab,
só,
fél citrom,
fél fej kelkáposzta,
4-5 sárgarépa,
4 burgonya,
2-3 vöröshagyma,
2 póréhagyma,
8 gerezd fokhagyma,
4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb,
20 dkg nyers füstölt sonka,
1-2 ág kakukkfű,
1 babérlevél,
fél csokor petrezselyem,
néhány szem fekete bors
|
Elkészítése: A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk. A babot leszűrjük és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk. A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen majd túl zsíros. A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülő levesbe dobjuk. (Ez az úgynevezett bouquet garni, a franciák gyakran és szívesen használt fűszercsokra.) Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefödve kb. 1 óra 10 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az egytálételnek is beillő levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínáljuk.
Elkészítési idő: 2 óra + a bab áztatása 1 adag 2341 kJ, 560 kcal |
Párizsi hagymaleves
Hozzávalók (8 személyre):
1,5 kg hagyma,
10 dkg vaj,
2 evőkanál liszt,
2 dl száraz fehérbor,
6 dl marha- vagy csirkehúsleves (2 leveskockából),
kevés só és őrölt fekete bors,
15 dkg reszelt ementáli sajt,
franciakenyérből (bagett) vágott 8 db 1 cm-es szelet és a megkenésükhöz szükséges vaj
|
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, lassú tűzön a vajban kevergetve aranysárgára fonnyasztjuk. Hozzákeverjük és egy percig pirítjuk a lisztet. Hozzáadjuk a bort, a húslevest, a fűszereket, s huszonöt-harminc percig főzzük, míg a hagymaszeletek megpuhulnak. Tetszés szerint sóval, borssal ízesítjük. A kenyérszeleteket kenyérpirítóban aranysárgára pirítjuk, mindkét felükön megvajazzuk. A sajt felével megszórjuk a kenyérszeleteket, a megmaradt sajtot beszórjuk az előkészített leveses csészékbe, ráöntjük a levest, tetejére tesszük a pirított kenyeret, s a csészéket berakjuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a kenyérre és a levesre, s szinte lezárja a csészéket. Forrón tálaljuk. |
|