Csokoládés francia csók
Hozzávalók 40 darabhoz:
A tésztához:
10 dkg vaj/ margarin
12 dkg finomliszt
4 tojás
A krémhez:
Fél rúd vanília
Fél liter tej
8 tojássárgája
15 dkg porcukor
3 dkg finomliszt
15 dkg étcsokoládé
3 dl tejszín
|
Előkészítés: Felforralunk 1 dl vizet a vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval, egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erős tűzön addig keverjük-főzzük, amíg a tészta elválik az edény falától, azaz képviselőfánk-tésztát készítünk. Lapostányérra simítjuk, hogy minél hamarabb kihűljön. Kibélelünk sütőpapírral 2 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat). Elkészítés: A kihűlt masszát keverőtálba tesszük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és a robotgép spirál-betétjével habosra keverjük. Csillagcsőrös nyomózsákba tesszük, és egymástól tisztes távolságra mogyorónyi halmokat nyomunk belőle a két sütőlapra. Közepes bordamagasságon aranysárgára sütjük a fánkocskákat (15-20 perc) - ezután a sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta, majd 5 percig a kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben pihentetjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. A krémhez felhasítjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk belőle az illatos pépet, és hüvelyével együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt melegen tartjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, majd a liszttel, apránként hozzászűrjük a tejet, és sima péppé keverjük. Forró vízfürdőbe állítva (vagy a mikróban), folyamatosan keverve besűrítjük, levesszük a tűzről. A csokoládét apróra vágjuk, forró vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, a vaníliakrémhez keverjük, majd langyosra hűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, sima, vékony csőrrel ellátott nyomózsákba szedjük, és beleszúrva a fánkocskákba, megtöltjük vele üreges belsejüket. Egymás tetejére halmozzuk őket, majd bevonjuk a csokoládékrémmel. Legalább 1 órára behűtjük, hogy a krém kissé megkössön. Tálaláskor további tejszínt adhatunk mellé vagy díszítésként.
|
Francia almatorta (Tarte Tatin)
Hozzávalók:
15 dkg cukor,
10 dkg vaj,
3 db alma,
csipetnyi gyömbér vagy fahéj,
mélyhűtött vajastészta,
citromlé
|
Elkészítése: A hámozott almát vágjuk cikkekre, majd locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg csipetnyi gyömbérrel vagy fahéjjal. Kerek formában vajon pirítsuk meg meg a cukrot, míg aranyszínű lesz. A lecsepegtetett almaszeleteket rakjuk rá, szorosan egymás mellé. Fedjük be a felengedett és kerek lappá nyújtott vajastésztával. Fél óráig süssük előmelegített sütőben. Melegen borítsuk tálra. Hidegen, melegen fogyasztható, tejszínhabbal kínálható. |
Francia csokitorta
Hozzávalók:
23 dkg étcsoki
4 tojás
15 dkg cukor
8 dkg liszt
20 dkg vaj
vaníliás cukor
|
Elkészítés: A megolvasztott csokit a vajjal összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a cukrot, vaniliás cukrot, majd a lisztet. Jól elkeverjük, és hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. Kivajazott, lisztezett formába öntjük, és 180-200 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
Megjegyzés: - A múltkor hámozott, negyedelt körtét nyomkodtam bele, az is nagyon finom volt. - Én jobban szeretem, ha kicsit tovább sül 25 percnél, mert akkor nem lesz a közepe olyan lágy, de ez ízlés dolga. - A csokit mikroban szoktam megolvasztani, de vigyázni és kevergetni kell közben, mert jártam már úgy, hogy a közepén egy csomó megszenesedett.
Francia csokoládékrém
Hozzávalók:
20 dkg keserű csokoládé (minél feketébb, annál jobb),
4 tojás,
2 evőkanál tejszín,
1 vaníliás cukor
|
Elkészítése: Gőz felett, alacsony tűznél olvasszuk fel a kockákra tört csokoládét. Amikor már krémes, adjuk hozzá a tejszínt, majd húzzuk le a tűzről. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgákat keverjük a meleg csokoládéhoz. A fehérjéket verjük fel, adjuk hozzá a vaníliás cukrot is, majd óvatosan keverjük a habot a csokoládémasszába. Öntsük üvegtálba vagy kisebb poharakba, hűtsük le, majd tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.
|
Körtepalacsinta karamellszószban
Hozzávalók: 6 palacsinta, 3 körte, maroknyi dió, kevés cukor, a karamellhez: 10 dkg cukor, 1 dl meleg víz
|
Elkészítés: Hámozzuk meg a körtét, vágjuk félbe, és kevés szirupban főzzük néhány percig. Tegyünk 10 dkg cukrot egy lábasba, hintsük meg egy kevés vízzel, és gyenge tűznél kezdjük pirítani. Ne kavargassuk, de az edényt időnként rázogassuk, hogy a cukor le ne ragadjon. Amikor már szép színe van, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a meleg vizet. Alaposan keverjük össze. Ezután töltsünk minden palacsintába egy fél körtét úgy, hogy kis batyut kapjunk. Szórjuk meg a dióval, majd öntsük rá a karamellszószt.
|
Habos szilva
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg szilva, 5 dkg mandula vagy dió, 5 dkg étcsokoládé, 2 tojásfehérje, 2 evőkanál porcukor; a sütőformához 2 dkg margarin.
|
Előkészítése: a szilvát kimagozom, és a magok helyére 1-1 hámozott mandulát vagy gerezd diót teszek. A tojásfehérjéből habot verek, a porcukorral összekeverem. A csokoládét durva reszelőn lereszelem. Egy tortaformát a margarinnal kikenek. Elkészítése: a szilvákat szépen, sorban a formában elhelyezem. A csokoládét óvatosan a habba keverem, és rákenem a szilvára. Az édességet előmelegített, forró sütőbe tolom, és 20 percig sütöm. Ha már kihűlt, a tetejét szépen feldíszítem.
|
Lyoni gesztenyetorta
Hozzávalók (16 szelet):
40 dkg gesztenyemassza,
3 tojás,
7 dkg vaj,
3-4 evőkanál rum.
A tetejére:
keserűcsokoládé-öntet,
édes tejszínhab
A tortaforma kikenéséhez:
kevés vaj,
liszt
|
Elkészítés: A gesztenyemasszát habosra keverjük a tojássárgájával és a puha vajjal, majd belekeverjük a rumot és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kizsírozott, kilisztezett tortaformában megsütjük, és kiborítva hagyjuk kihűlni. Ha már hideg, keserűcsokoládé-öntettel vonjuk be, és külön tálkában aduk hozzá édes tejszínhabot.
|
Omlós csokoládétorta cukrozott naranccsal
Hozzávalók:
25 dkg keserűcsokoládé,
6 tojás,
15 dkg cukor,
4 dkg liszt,
12,5 dkg vaj,
12 dkg cukrozott narancshéj,
1 kupica narancslikőr vagy más finom alkohol,
vaj a forma kikenéséhez
|
Elkészítése: Daraboljuk fel a cukrozott narancsot és áztassuk be az alkoholba. Alacsony lángon olvasszuk fel a csokoládét és a vajat, míg egészen krémes és homogén állagú lesz. Keverjük ki a tojások sárgáját 10 dkg cukorral, adjuk az olvasztott csokoládéhoz. A tojások fehérjét verjük habbá 5 dkg cukorral, és óvatosan keverjük a masszához. Szitáljuk bele a lisztet, és óvatosan keverjük el. Öntsük kivajazott formába, szórjuk meg a narancsdarabkákkal, és közepes sütőben süssük 30-35 percet. Langyosan tálaljuk. |
Vaníliás-csokoládés fánkocska
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
a tésztához:
12 dkg vaj
14 dkg finomliszt
4 tojás
a töltelékhez:
1 rúd vanília
6 dl habtejszín
1 evőkanál cukor
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
kis darab vaj
|
Elkészítése: A sütőt jó forróra előmelegítjük. 10 deka vajat 3 deci forrásban lévő vízben fölolvasztunk, majd a lisztet egyszerre beleszórjuk. Kis lángon, keverve 2 percig főzzük, majd a tűzről félrehúzva 5 percig pihentetjük. Ezután a tojásokat egyenként hozzáadva jól kidolgozzuk, a tésztát teljesen simára keverjük. A masszát habzsákba töltjük, majd a maradék vajjal kikent sütőlapra kb. 8 centi hosszú kis tésztarudacskákat nyomunk belőle. Kétujjnyi teret hagyjunk közöttük, hogy legyen helyük növekedni. A sütőben 20-25 percig sütjük. Ezután éles kiskéssel a fánkokat lapjában félbevágjuk, és még 5 percre a sütőbe visszatoljuk, hogy kiszáradjanak. Egyenként rácsra rakva hűlni hagyjuk. A töltelékhez a vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, belsejét kikaparjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a cukrot és a vanília húsát hozzáadjuk. A csokoládét darabokra tördeljük, majd vízgőzre téve fölolvasztjuk, a vajat beledobjuk. 6-8 percre félretesszük, hogy egy kicsit hűljön, majd a tésztatetőkre csurgatjuk, és dermedni hagyjuk. A vaníliás habot a fánkokba töltjük, végül csokoládés tetejüket ráillesztjük.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Egy fánk: 1016 kJ/243 kcal | | |